Ett irriterat inlägg eller försvarstal om man så önskar

Ett irriterat inlägg eller försvarstal om man så önskar

with Inga kommentarer

Lösdrift, stall, täcke på, täcke av, grovfoder, kraftfoder, vatten, gräs, skor, barfota, bett, bettlöst, ingen nosgrimma, nosgrimma etc etc…Lång lista och mycket tyckande.

För några år sedan gav jag mig in i ”hästvärlden”, d v s jag skaffade egen häst. Jisses! Helt plötsligt insåg jag vad lite jag kunde, som tur var hade jag många runtom med god kunskap. Men det stannade inte med det, jag behövde skaffa egen kunskap och började med en kurs i NH. Här träffade jag nya bekantskaper och träffade på detta med ”barfota”,   d v s hästar utan skor. Ja, det var ju intressant för naturligt är ju bäst eller?? Nja, sanning med modifikation, visst finns det boots att sätta på och det kan nog fungera för vissa men det är ju också en hel vetenskap! Jag har en mycket bra hovslagare som i våra diskussioner sa ”det är inte underlaget som slits utan hovarna” och så är det ju! Mina hästar går varje dag på asfalt, grusväg och i stenig skog, det skulle förstås inte finnas några hovar kvar till slut och det finns ett bra uttryck: no hoof, no horse. Så, mina hästar har skor, av järn, för så vill jag ha det. Nu har jag en som inte har skor förstås och det är shettisen men han går inte så många timmar som de andra gör. Det här med att verka hovar är ju en vetenskap för sig det med, visst är det ett lärlingsyrke men det tar tre år av studier och träning innan du får kalla dig hovslagare och sen krävs erfarenhet. 

Jag är vetgirig, kallad ”manisk” ibland men snarare fokuserad tycker jag själv. Åren med högskolestudier har gjort att jag läser mycket forskning, framförallt om häst. Och jag föredrar att läsa det på ställen som hästsverige, SLU mm, d v s där forskningen även granskas för det går att luras tyvärr. 

Mina hästar går på lösdrift men det innebär inte att de går ”vind för våg”! Jag känner dem och deras signaler, de får täcke om det behövs, klipps om det är tvunget. Tyvärr hör jag kommentarer om att de har sin vinterpäls i behåll, det är tydligen ”fult” och de är tydligen också för ”runda”. Nu har jag hört det så ofta och blivit ledsen så många gånger att jag vill inte längre åka på träningar. Jag är noga med utfodring och även att deras tuggbehov tillfredsställs, jag vet hur man hullbedömer en häst! Just nu jobbar jag med att faktiskt minska vikten på en av mina efter sommarens ofrivilliga vila i kombination med gräs, men det tar tid och det får det göra. De blir inte trötta av att gå ute dygnet runt, de har inte mer skador, de blir inte rädda då det blåser, de har inga beteendestörningar men däremot har de, som sagt, päls, lite mer underhudsfett och lite damm i pälsen? men ändå blanka och fina i hårremmen??. 

En rund mage betyder inte alltid att den är fet, snarare är jag så kass på att rida så de inte tränar sin bukmuskulatur. En häst har ständig produktion av magsyra som fräter, saliven neutraliserar men de har bara salivproduktion då de tuggar. Det riskerar att i längden bli magsår av sådant och en häst som dessutom blir stressad av för lite grovfoder blir känsligare för magsyran! 

Min hage och ligghall mockas VARJE dag, det ska vara rent och torrt. Inga stora högar av träck som de kliver runt i för jag har inte så enorma hagar att jag kan låta det ligga och sedan skrapa av med traktor. Stallet används ibland, mest på sommaren faktiskt när det är mycket insekter men även vid långa lerperioder så de inte drar på sig ex mugg. Hästar är smarta, om de kan så undviker de att gå där det är mycket och djup lera, det är som om det är inbyggt att skydda sina karleder från onödig väta och smuts. 

Inga gamla högar av halm eller hösilage där det kan bildas bakterier. Vattnet byts dagligen och tunnan görs rent ofta för vill inte du dricka vattnet så ska inte hästen göra det heller! På vintern har de tempererat vatten och de dricker bra. 

Jag hade för några år sedan en häst med kolik och orsaken var mask. Det blev en smärtsam erfarenhet för hästen och ganska kostsam för mig.  Efter det gör jag alltid parasitkoll två gånger om året, de avmaskas efter att jag diskuterat med min veterinär. Här ska det inte bidras till resistens, sjuksköterska som jag är?. 

En av mina är kolikkänslig och att ha honom på box längre period ökar den risken. De behöver, precis som vi, röra på sig för att hålla igång systemet. 

De vaccineras, alla har samma skydd, tänder kollas av min veterinär varje år (oftare om behov finns), de får massage, de stretchas, jag regerar om deras rörelsemönster eller allmäntillstånd  ändras, de tränas varierat, de får vila, de visiteras dagligen  och jag vet deras vilopuls, deras återhämtningspuls, deras andningsfrekvens, deras normaltemperatur och hur deras ben känns. 

Jag har inga ambitioner att tävla i hoppning eller dressyr men tycker det är kul att träna ibland. Däremot tycker jag distans är kul och något som passar mig MEN jag har mina hästar för att vi ska ha kul ihop, utvecklas ihop och därför är det viktigt att de tycker om det de gör. Jag har skaffat dem för att jag tycker om dem och inte för att utbilda och sälja. Vi har alla olika ambitioner och mål, det ena är inte sämre än det andra. Vi är olika precis som våra hästar men snälla, sluta döma ut och anse att du alltid vet bäst om hur andra ska sköta sina djur! Det viktigaste är väl att de mår bra? Var nyfiken, ställ frågor om du vill veta, pracka inte på kunskap om personen ifråga inte själv önskar veta. 

Själv är jag en högkänslig person och tycker inte om att bli bedömd, jag känner av stämningar i grupper, blir trött av för många intryck och det har förvärrats p g a min hjärntrötthet. Därför har jag svårt att vistas där det finns många människor. Men jag mår bra tillsammans med mina djur och tänker fortsätta vara vetgirig för deras bästa och hoppas att jag orkar fortsätta vara en del av hästvärlden! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.