På utflykt i Norberg

På utflykt i Norberg

with Inga kommentarer

Hastigt och lustigt bestämde jag och Mari att vi skulle göra en gemensam tur på ridleden runt Norberg. Ridleden i sig är lång, den sträcker sig till Nor i väster, Nisshyttan i norr, ner mot Fagersta i söder och Norberg i öst. Det finns ridväg, kulturväg, kyrkväg och så bruksleden som går Avesta-Fagersta och neråt. Det blev 25,9 km med en felridning. På vissa delar är skyltarna borta men med hjälp av hjälpsamma människor, kartan samt google maps så tog vi oss runt den kortaste slingan. Vi kom nog iväg från Norberg runt 9.00 och var tillbaka vid transporterna strax efter kl 15.00. Mesta delen av turen gick i skritt men lite trav och galopp blev det också :). Vädret var med oss, inte en droppe regn!

Det var underbar natur, fina vägar och stigar så nästa gång kan tempot vara högre. Vid sjön Djupen var det blött, hästarna gick inte hela tiden på träbroarna som fanns utlagda men ingen av dem var särskilt bekymrade då de sjönk ner en bit bredvid.

Den absolut värsta passagen kom på slutet, då passerade vi ett flertal gruvhål, en del var 120 m djupa med branta kanter! Där går vi på en väg så smal att en bil inte får plats med gruvhål till vänster och ett stup ner mot Klackbergsgården på höger!! Jag är höjdrädd, Mari är höjdrädd, hon först och jag sist…ledord: titta rakt fram!! Haha, jodå och tur att inte hästarna har svindel och att de snällt går på. Hade jag vågat så skulle jag fotat för det var så vackert det lilla jag hann se med hel blågröna vattnet långt nere i hålet. Tur den passagen var sist! Vi träffade två män när vi kom ner som sa att ”det är ju otäckt att gå där, rida skulle vi aldrig våga”. Nåja, ner kom vi :).

En ny sadelgjord behöver inhandlas då den Robin har gav för mycket friktion vilket gav svullnad där den suttit på några ställen:(.

Vi kan i allafall konstatera att detta ska göras om och hoppas fler vågar vara med:). Karta finns att beställa på www.bergsmansbygd.se och det finns även en grupp på facebook som heter 4trail :). Till mina vänner som cyklar och orkar läsa hit: vackra cykelturer med mycket uppför och nedför!.

Ursäkta hästrumpan, skulle ta kort på det söta huset på andra sidan sjön i Nordansjö.
Ursäkta hästrumpan, skulle ta kort på det söta huset på andra sidan sjön i Nordansjö.
skogsstig
skogsstig
Mari och Balte
Mari och Balte

img_2311.jpg

Djupen
Djupen
Lunch
Lunch
Kartan i ena handen och tyglarna i andra
Kartan i ena handen och tyglarna i andra

img_2321.jpg

En vacker allé
En vacker allé
Någonstans i fjärran syns kyrkan i Norberg
Någonstans i fjärran syns kyrkan i Norberg
På väg ner till Klackberg
På väg ner till Klackberg

img_2326.jpg

Och så lilla pistmaskinen
Och så lilla pistmaskinen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.