Sommarens funderingar med gräs eller inte…

Sommarens funderingar med gräs eller inte…

with Inga kommentarer

Eftersom jag har en häst som är insulinresistent (IR) så är detta med sommar och gräs en ständig fundering. Kanske han har Equint Metabolt Syndrom (EMS) också eftersom han är extremt lättfödd och får fettansamling på ställen som nacke, manke, skuldor, svansrot etc. Jag läser massor av forskning samt har kontakt med en agronom på SLU. Vissa raser bär nämligen på genen för att utveckla EMS och en av dessa är arabiskt fullblod och en annan är ”ponnyraser”, han är både och…Hur kan jag veta att han har IR, jo det har min veterinär testat genom blodprov och glukosbelastning. Och vad gör man åt det? Jo, man (jag) får lov att vara mycket noga i mitt val av grovfoder, sammansättningen, andelen socker, tillräcklig mängd protein vilket gör att jag behöver analys och ha en bra dialog med min foderleverantör. Det går inte att köpa det billigaste jag hittar, rätt grovfoder är ju faktiskt en behandling för att undvika sjukdom. Det går heller inte att ge fri tillgång, vilket jag helst vill för att undvika både kolik och magsår så behöver jag även köpa halm. Det ska vara halm av god hygienisk kvalitet, d v s det ska inte ha regnat på den och den ska inte damma…jippie! Lättare sagt än gjort!!

Så nu till nästa sak…sommar!! Det växer gräs i hagen och än är jag inte så rik att möjligheten till grusad hage finns:). Dilemma! Vad är det som orsakar fång? Det är ju olika saker förstås men för min häst är den största risken snabba foderbyten (d v s snabbare än 2 veckor), stärkelse samt socker i gräs, sockret (kolhydraterna) ger ett insulinpåslag. Här gäller det att få ett jämnt insulinpåslag, d v s han bör äta ofta/länge. En annan sak som orsakar fång är fruktaner, det är en av sockerarterna i gräs, som hästen inte riktigt kan bryta ner, den jäser i grovtarmen och kan ge rubbningar med inflammatoriskt påslag vilket också ger fång. Jomendåsåatt…enkelt va? Socker är ju inte farligt för högpresterande hästar…där är de ju inte riktigt än någon av dem, haha:). Och för att krångla till det lite extra, olika grässorter innehåller olika mängder socker!! Köldtåliga gräs (som vi har här i norr) innehåller en hel del fruktaner, och fryst gräs innehåller massor…Sååå…han ska inte äta fryst gräs men han ska heller inte äta när solen lyser på det för då växer det!! Det varierar över dygnet och beroende på väder samt månad. Så hur gör jag? Testar! Just nu äter de i gräshagen på natten, grovfodergivan är reducerad till 1/3 och så får jag se. Han ska motioneras, minst 45 min dagligen för att behålla/minska i vikt.

Jag kommer att återkomma i ämnet framöver när andan och orken faller på:). Bjuder på bilder, det är nästan tre år mellan bilderna och lite länkar för den som vill förkovra sig:).

Länkar till information:

Socker

EMS

Socker och stärkelse

Fruktan

Socker i grönmassa och ensilage

Hästsverige

Ha det bra i regnet☺️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.