Utfodring

Utfodring

with Inga kommentarer

Det här blir långt! 

Jag har genom åren provat olika alternativ för utfodring så som hönät, hel bal, stödutfodring i plasttunnor m.m. Hönäten ger inte direkt någon förlängd ättid när det gäller hösilage. Istället rycker och sliter hästarna ut hösilaget och det blir ingen optimal ätställning samt att de riskerar att fastna i dem om de hänger för lågt.  Hel bal river de isär, kliver i maten, sover och gör sina behov i = mycket spill och risk för smitta. Utfodring på marken funkar så länge det inte är lerigt. Stödutfodring gör mina hästar stressade och de kastar i sig maten för att sedan gå och pilla med annat = risk för kolik. Plasttunnorna välter de och så ligger maten i allafall på marken. 


De har alltid fri tillgång på halm. 

Idag har jag snickrat egna foderlådor så får jag se om det fungerar. Eftersom jag inte har pengar att köpa en stor och fin med tak så fick det bli av sådant som finns hemma. 


Jag vill att mina hästar ska kunna äta när de vill även om de bli runda om magen för då är de nöjda och glada. De håller sig även varma. Mina hästar går ute dygnet runt, året runt och ibland äter de mer (som vid pälssättning, kyla eller blåst) och ibland mindre. 

Det är mycket att tänka på när de är lättfödda och även för min som är insulinresistent. På sommaren är det ett otroligt pysslande och det krävs kunskap kring när gräset innehåller mer socker och när det sjunker. Såhär på hösten har gräset en hög sockerhalt för att växa till sig lite innan det vilar och fryst gräs är rena rama kalaset för hästar. Med risk för fång hos känsliga individer. Också en anledning för mig att ge dem fri tillgång på ett hösilage jag vet värdena på. 

Jag har en bra höleverantör och vi har många intressanta diskussioner kring aktuell forskning. I år har han slagit en av sina åkrar som bara är till mig, med värden som passar mina hästar. Det är både stora och små balar. Värt varenda krona!! 

Hösilage har jag för att det är enklare att lagra för mig och sockerhalten sjunker under processen. 

Nu ska jag snickra vidare? 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.